Ne machiem foarte des, unele persoane chiar zilnic. Folosim produse tip pudră, deci avem nevoie de pensule de machiaj pentru a le aplica. Dar cât de multă importanță acordăm îngrijirii acestora?
Bacteriile ajung pe tenul nostru zilnic, din mediul extern, de aceea trebuie să diminuăm cât mai mult cu putință numărul acestora.

Îngrijirea zilnică a pensulelor

După fiecare utilizare pensulele sunt încărcate cu produs, ceea ce va atrage și mai tare bacteriile. Este important ca înainte de fiecare machiaj să dezinfectăm pensulele pe care urmează să le folosim. Varianta cea mai practică este un spray de curățare special pentru pensule, care poate fi folosit zilnic. Astfel de soluții de curățare găsim la diferite brand-uri de make-up și nu numai, iar prețurile variază. Recomandarea mea este spray-ul de la Ebelin, care curăță foarte bine, are un miros foarte plăcut și un preț mult prea bun. Îl găsim în Drogheriile Dm și costa doar 11 lei.

Cum depozităm/transportăm pensulele?

Pentru a evita contactul cu bacteriile cât mai mult trebuie să avem grijă și unde ținem pensulele. Cea mai bună variantă este un loc închis, precum un sertar/ dulap, în principiu un loc acoperit, în care praful nu are așa mult acces. Știm foarte bine cât de repede se depune praful pe birou, măsuța de machiaj, etc. mai ales în camerele în care este mereu mișcare, deci la fel va ajunge și pe pensulele noastre dacă alegem să le ținem într-un spațiu deschis. Eu aleg să le depozitez într-un dulap, într-un recipient mare în care să încapă cât mai multe.

În cazul în care plecăm undeva, putem apela fie la o geantă pentru pensule, fie la un etui. În general putem găsi direct seturi cu pensule și astfel de obiecte pentru transportarea lor sau le putem cumpăra separat. Există și situația în care suntem pe drumuri, iar pe parcursul zilei avem nevoie de un retouch. Pentru a nu lua un etui pentru o singură pensulă, dar nici pentru a o arunca direct în geantă putem înveli pensula într-un șervețel imediat după ce am dezinfectat-o, după care să o punem în portfard alături de cosmeticele preferate.

Îngrijirea săptămânală a pensulelor

Deși dezinfectarea acestora este foarte importantă, este esențială spălarea macar o dată pe săptămână.
Pentru a le spăla în profunzime și a mă asigura că toți perii au fost curățați folosesc un dispozitiv special din silicon cu crestături. Se găsesc atât variante mici, de ținut în mână, cât și mai mari care pot fi așezate pe toată chiuveta.

Pensulele pot fi spălate atât cu săpun solid, cât și cu săpun lichid, până apa care curge din acestea este complet curată. După spălare șterge fiecare pensulă cu un prosop care să nu lase puf sau cu șervețele de bucătărie și lasă-le la uscat într-un loc deschis, lipsit de umezeală.

Deși știm că le-am folosit puțin sau chiar deloc de la ultima spălare, pensulele tot vor avea praf pe ele, deci trebuie să ne asigurăm că ce vom pune pe ten va fi curat, safe. Tu cum îți îngrijești pensulele?