Cei de la Libris mi-au trimis acum ceva vreme o lectură plăcută, perfectă pentru a-mi umple timpul liber în perioada carantinei. Este vorba despre Minimalism digital de Cal Newport, un volum care mi-a atras atenția încă de la citirea titlului și ulterior de la primele pagini.

Subiectul volumului este unul actual, deoarece majoritatea dintre noi suntem prinși în această sferă a online-ului, în care este foarte ușor să intri, însă din care este destul de dificil să ieși. De cele mai multe ori sunt zile în care petrecem mai mult timp online, decât offline, ceea ce ne poate afecta în mai multe sensuri. Ajungem să ignorăm viața reală și să punem pe primul loc viața digitală, iar această schimbare poate avea loc fără să ne dăm seama. De cele mai multe ori lipsa unei ocupații concrete ne face să întindem mâna către telefon, însă în timp am ajuns să facem acest lucru chiar și în timpul activităților, deconectându-ne de la tot ce este în jurul nostru. Se poate întâmpla să ne gândim că suntem singurii care se afundă în această lume, însă este ceva universal, ceva întâlnit la extrem de multe persoane. Astfel, persoane precum Cal Newport au reușit să introducă într-un singur volum majoritatea ideilor legate de lumea digitală, dependența față de aceasta și despre cum o putem duce la un nivel cât mai minimalist.

De-a lungul timpului am încercat să adopt conceptul minimalismul, al artei de a ști ce este destul, de a realiza de ce avem cu adevărat nevoie, atât din punct de vedere material, al obiectelor din viața cotidiană, cât și din perspectiva lumii digitale. De foarte multe ori încercările de a renunța la anumite lucruri au fost eșecuri, deoarece din perspectiva mea este dificil să faci această tranziție foarte brusc. Tehnologia avansează zilnic, la fel și dependența noastră față de aceasta. Putem însă, cu răbdare și evident cu dorința de a face asta, să ne detașăm încet de ecrane și să ne bucurăm mai mult de viața offline. Minimalismul digital se referă desigur și la alegerea cu grijă a ceea ce urmărim în viața virtuală, deoarece aceasta este diferită de ceea ce se întâmplă de fapt în realitate, însă ne poate crea o falsă impresie, care nu ne face decât rău. De aceea timpul petrecut online ar trebui să fie constructiv.

Minimalism digital ne îndeamnă să ne concentrăm pe propria viață într-o lume plină de zgomot. Volumul prezintă dependența față de tehnologie, venind în ajutorul nostru și cu recomandări despre cum am putea realiza un “detox digital”. Aceste recomandări nu sunt implementate într-un mod direct, însă lecturarea cu atenție ne oferă multe informații și ne face să înțelegem multe aspecte alte vieții digitale. În cazul în care nu am ajuns în punctul de a conștientiza dependența noastră față de tehnologie, parcugerea acestei cărți poate reprezenta un mare ajutor în acest sens.

Detalii despre carte:

  • An aparitie: 2019
  • Autor: Cal Newport
  • Categoria: Psihologie Practica
  • Editura: PUBLICA
  • Nr. pagini: 264

Un exercițiu propus în Minimalism digital este următorul o pauză de 30 zile. O lună de deconectare, de scăpare a scoaterii telefonului în mod compulsiv, de detox digital. Renunțarea la tot ce ne ține în loc și folosirea lumii virtuale și a tehnologiei doar pentru lucrurile importante.

Crezi că ai putea face față unui astfel de exercițiu? Îți este familiar acest volum?